Kukuřici Maiz Morado, která má fialovou barvu, znali již staří Inkové. Tato zvláštní odrůda kukuřice, která má tmavě fialové až černé klasy, a která je pěstovaná v Andách, byla známa již před civilizací Inků. Je možno ji také nalézt zobrazenou na různých keramických předmětech kultury Mochica, jež pocházejí z více než 2500 let. Za její barvu může extrémně vysoký obsah látek, které se nazývají antokyaniny. Jsou též silnými antioxidanty. Vysoká úroveň těchto účinných a tělu prospěšných látek přispívá k nejen k nádherné barvě kukuřice, ale především je účinným prostředkem proti rakovině.
Antokyaniny, které jsou v plodech kukuřice Maiz Morado obsažené, pomáhají:
ü snižovat oxidační stres v lidském těle
ü odstraňují nebezpečné volné radikály
ü pomáhají předcházet mnoha nemocem srdce
ü jako prevence proti osteoporóze a cukrovce
ü potlačují projevy akné a plísní
ü ničí rakovinné buňky a zastavují růst nádorů
ü hojí záněty
ü pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru
ü regenerace a oprava tkání i kostí
ü má pozitivní vliv na snížení cholesterolu a vysokého krevního tlaku
ü zpomaluje stárnutí
ü zjemňuje vrásky
ü regeneruje pokožku
ü prevence proti rakovině žaludku a tlustého střeva
ü reguluje krevní oběh a tlak
ü chrání cévní systém před poškozením
ü zlepšuje mikrocirkulaci krve
ü redukuje hladinu cholesterolu
ü snižuje riziko srdečního infarktu
ü vyživuje mozkové buňky a podporuje správnou funkci mozku
ü usnadňuje regeneraci tkáně
ü chrání organismus před bakteriálními a virovými infekcemi
ü podporuje růst a krásu vlasů a nehtů
ü významně podporuje činnost nervové soustavy
ü zlepšuje ostrost vidění a nočního vidění
ü je velmi nápomocná při obezitě
ü podporuje trávení
ü snižuje vstřebávání sacharidů, bílkovin a lipidů
Fialová kukuřice je bohatým zdrojem tělu prospěšných látek, jako jsou například:
ü Polyfenoly
ü Kyanidin
ü Kolagen
ü Vitamíny A, B1, B2, B3 a C
ü Železo
ü Vápník
ü Fosfor